ABAKA BİTKİSİ
Filipinler'de yetişen muz ağacı; manila keteni denilen dokuma maddesinin elde edildiği bu ağacın meyvesi yenmez. Abaka lifleri,önce suya bastırılıp sonra açık havada kurutulan yaprak saplarından elde edilir. 6 mm uzunluğunda liflerden oluşan ipeklerin boyu 2 m'ye ulaşabilir. En ince iplikler, içteki yaprakların kılıfından (zarından) elde edilir ve hafif ince kumaşların yapımında kullanılabilir; kaba ipliklerse ip yapımında kullanılır. Bununla birlikte, günümüzde ip yapımında abaka lifleri yerine kimyasai lifler kullanılmaktadır.
Kaynak:Larousse ansiklopedi

Filipinler'de yetişen muz ağacı; manila keteni denilen dokuma maddesinin elde edildiği bu ağacın meyvesi yenmez. Abaka lifleri,önce suya bastırılıp sonra açık havada kurutulan yaprak saplarından elde edilir. 6 mm uzunluğunda liflerden oluşan ipeklerin boyu 2 m'ye ulaşabilir. En ince iplikler, içteki yaprakların kılıfından (zarından) elde edilir ve hafif ince kumaşların yapımında kullanılabilir; kaba ipliklerse ip yapımında kullanılır. Bununla birlikte, günümüzde ip yapımında abaka lifleri yerine kimyasai lifler kullanılmaktadır.
Kaynak:Larousse ansiklopedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder